شناسهٔ خبر: 27663 - سرویس دیگر رسانه ها
نسخه قابل چاپ

بررسی وضعیت توزیع کتاب دانشگاهی از نگاه 9 فعال نشر دانشگاهی

لزوم آسیب‌شناسی توزیع کتاب‌های دانشگاهی در کشور و یافتن راهکارهای کاربردی برای رفع مشکلات و بهبود وضعیت موجود، (ایبنا) را بر آن داشت تا در قالب یک پرونده خبری این موضوع مهم صنعت نشر را از نگاه 9 کارشناس، ناشر و توزیع کننده کتاب دانشگاهی زیر ذره بین نقد ببرد. تقویت بازاریابی کتاب و برگزاری نمایشگاه های استانی از جمله این راهکارهاست.

به گزارش فرهنگ امروز به نقل از ایبنا؛ انتشار کتاب در هر جامعه از شاخص ‏های عمده رشد فکری و معنوی است و نشر به عنوان فعالیتی فرهنگی از شاهرگ‏ های حیاتی جامعه پویا و روبه پیشرفت است.

امروزه میزان انتشار کتاب در هر جامعه به عنوان یکی از ملاک‏ های پیشرفت و توسعه‏ یافتگی محسوب می‏ شود. نشر کتاب در ایران، از مهم‌ترین و اصلی‌ترین ارکان فرهنگی است.

تأمین کتاب‌های مورد نیاز دانش‌آموزان، دانشجویان، محققان و پژوهشگران و فراهم کردن مواد خواندنی برای جمعیتی که اکنون بالغ بر هفتاد میلیون نفر هستند و بیش از ۸۰ درصد آن ها باسواد شده‌اند، به خودی خود می‌تواند به صنعتی مولد، اشتغال‌زا، فعال و تأثیر‌گذار در جنبه‌های مختلف جامعه تبدیل شود و در آینده چشم‌اندازی را ترسیم می‌کند که نیازمند سیاست‌گذاری، برنامه‌ریزی، مدیریت و سازماندهی نشر است.

نشر در ایران همواره با مشکلات عدیده‏ ای‏ روبه رو بوده و برخی نوسانات و مشکلات نشان از عدم‏ برنامه‏ ریزی صحیح و اصولی در امر نشر می‌دهد که در این میان، شهرستان‏ها قربانیان اصلی نابسامانی‏ های بازار نشر هستند و لزوم‏ تحقیقات اساسی و ارائه راه‏ حل‏های عملی با تأثیر درازمدت‏ بسیار ضروری است.

از جمله این مشکلات سیستم توزیع کتاب به ویژه در شهرستان هاست. نشر دانشگاهی کشور نیز از این قاعده مستثنی نبوده و همواره کتاب ها از تولید تا زمانی که به دست مخاطبان برسند، چرخه پر دست اندازی را پیش رو داشته اند.

با توجه به اهمیت ساماندهی وضعیت توزیع کتاب دانشگاهی در کشور، (ایبنا) در قالب ۹ گفت و گو با ناشران، توزیع کنندگان و فعالان نشر دانشگاهی این موضوع مهم را زیر ذره بین نقد برده است.

در نظر گرفتن عامل تشویقی برای توزیع کنندگان شهرستانی، ضرورت نگاه صنفی به توزیع کنندگان کتاب، تقویت بازاریابی کتاب، ایجاد ویترین مناسب برای عرضه کتاب، توزیع عادلانه کتاب در شهرستان ها و برگزاری نمایشگاه های استانی کتاب از جمله راهکارهای این ۹ گفت و گو شونده، برای رفع مشکلات موجود در زمینه توزیع کتاب دانشگاهی است.

جدول زیر در نگاهی اجمالی، دیدگاه های این کارشناسان و فعالان حوزه نشر دانشگاهی را منعکس کرده است.

 

ردیفعنوان مصاحبه شوندهجمله کلیدیمطالعه  در ایبنا
۱غلامرضا رمضان‌نیا، مدیر انتشارات دانشگاه علم و صنعت ایران‌درنظر گرفتن عامل تشویقی برای توزیع‌کنندگان شهرستانیلینک
۲سیدمجتبی طالقانی، مدیر انتشارات سیمای دانشنگاه صنفی به توزیع‌کنندگان کتاب ضروری استلینک
۳محمدرضا سعيدی، معاون اجرایی سازمان (سمت)بازار‌یابی کتاب باید تقویت شودلینک
۴هومان حسن‌پور، سخنگوی شرکت تعاونی توزیع‌کنندگان کتاب تهرانعرضه کتاب نیاز به ویترین داردلینک
۵شهروز گهواره،‌ مدیر انتشارات نوپردازانبخش توزیع، دچار فقر ویترین استلینک
۶رضا یوسفی،‌ رئیس پخش کتاب «گسترش»توزیع کتاب ناعادلانه استلینک
۷مهدی طورانیان، مدیر نشر پیام انقلابنمایشگاه‌های استانی کمک به توزیع عادلانه کتاب استلینک
۸محمد طوسی، مدیر نشر سازوکارتوزیع‌کننده، اختاپوس نیستلینک
 
۹مجید جهانیپخش‌کنندگان منابع دانشگاهی نقش دلال را بازی می‌‌کنندلینک
 

نظر شما